DELTA Zakelijk

Goed internet doorslaggevend voor vakantiekeuze

22 oktober 2024

Deel dit artikel via

WhatsApp
LinkedIn

Bijna 80 procent van de Nederlanders kijkt bij het boeken van een vakantie bewust en actief naar de kwaliteit van de wifiverbinding op het vakantieadres. Dat doen ze door reviews te checken. Dat blijkt uit onderzoek naar het belang van internet en tv tijdens vakanties van het bureau DirectResearch in opdracht van DELTA Zakelijk.

De resultaten van het onderzoek laten zien dat het aanbieden van snel en stabiel internet cruciaal is voor accommodaties. 53 procent van de Nederlanders verwacht probleemloos met meerdere apparaten tegelijkertijd online te kunnen op het vakantieverblijf. Een derde van de ondervraagden wil zelfs niet meer terug naar een accommodatie als de wifi-snelheid of -stabiliteit teleurstelt.

Wifi-kwaliteit

Goede kwaliteit van de (gratis) wifi is voor de meeste gezinnen belangrijk bij een weekend weg of een vakantie. Hoewel sommige vakantiegangers bewust even offline willen gaan op vakantie, geldt dat niet voor iedereen; 35 procent wil op vakantie namelijk net zo snel internet als thuis.

De voornaamste reden voor goed internet is het checken van social media (58 procent), hierna het streamen van films en series. Uit het onderzoek bleek ook dat 23 procent van de 18 tot 30-jarigen tegenwoordig gamet op vakantie op bijvoorbeeld een PlayStation of een Nintendo.

Jongeren strenger dan ouderen

Hoewel ouderen minstens zoveel waarde hechten aan goede wifi als jongeren, blijkt dat jongeren strenger zijn als het internet niet bevalt. 45 procent kiest de volgende keer een ander verblijf als de snelheid of stabiliteit tegenvalt, blijkt uit de antwoorden.

Tussen de verschillende typen vakantie zitten wel verschillen. Zo vindt zo’n 80 procent van hotelgasten en gasten van vakantieparken goed internet belangrijk, terwijl dat bij campinggasten 48 procent is. Dit betekent alsnog dat bijna de helft van de Nederlandse campinggasten toch niet helemaal back-to-basic wil gaan.

Wifi en parkfaciliteiten even belangrijk

In het onderzoek zijn de respondenten gevraagd welke elementen van het vakantieverblijf zij het belangrijkst vinden. Daaruit blijkt dat een goede wifi-verbinding net zo belangrijk is als de parkfaciliteiten. Al vinden vakantiegangers de hygiëne en de locatie van het verblijf het allerbelangrijkst.

Qua televisie is voor veel mensen enkel lineaire tv niet meer voldoende. Zo wil 40 procent van de jongeren vanaf een smartphone kunnen streamen naar het tv-scherm op vakantie. Ook verwacht 39 procent dat streamingdiensten zoals Netflix beschikbaar zijn. Ook onder gezinnen met jonge kinderen zien we deze wens terug.

Infographic

Klik op de infographic om deze te downloaden.