DELTA Fiber

DELTA Fiber steunt studentenraceteam TU Delft

12 juli 2024

Deel dit artikel via

WhatsApp
LinkedIn

Negentig studenten van de TU Delft werken aan de ontwikkeling van een raceauto, waarmee ze het deze zomer gaan opnemen tegen andere universiteitsteams. Het DELTA Fiber Fonds heeft een donatie gedaan om dit project te ondersteunen. Het geld is besteed aan elektronica die de auto sneller moet maken dan de concurrentie. Het ultieme doel is wereldkampioen te worden, zegt teammanager Nick Verhoeks.

Formula Student is de grootste mondiale engineering-competitie voor studenten. Er doen universiteitsteams van over de hele wereld aan mee. “Elk jaar begint een nieuw team in september met de eerste ontwerpen. Dan verdelen we de verantwoordelijkheden en kiezen we waar we dit jaar op gaan focussen om een nog betere auto te maken”, legt Nick uit. "Aan het eind van het jaar beginnen we met produceren." De studenten maken bijna alle onderdelen van de raceauto zelf in de eigen werkplaats. "We frezen zelf, ontwikkelen onze eigen printplaten en maken alle onderdelen van carbon fiber. Vervolgens zetten we de auto in elkaar en beginnen de testen."

Rijden tot het misgaat

Tijdens het testen kunnen de studenten fouten herstellen en de auto optimaliseren. "Dat is een interessante fase. 's Morgens gaan we naar de testbaan om te rijden tot er iets misgaat. Soms is dat al na een paar meter, soms rijden we de hele dag. Aan het eind van de dag gaat de fix-crew aan het werk om de auto voor de volgende dag weer rijklaar te maken. Dus we werken in dag- en nachtdiensten. Dat gaat zo door tot in de zomer de wedstrijden beginnen, in onder meer Assen, Hongarije en Duitsland. In Duitsland doen teams uit Europa, Azië, de VS en Australië mee. Wie daar wint, wordt beschouwd als de wereldkampioen."

 

Rijke geschiedenis

De TU Delft deed in 2001 voor het eerst mee met de competitie en de auto die nu wordt gemaakt is nummer 23. "We kennen als Delft een rijke geschiedenis met veel overwinningen. We staan hoog aangeschreven en we willen graag laten zien dat we tot de top behoren door het WK dit jaar opnieuw te winnen." Of die kans erin zit? "Alle teams zijn erg op zichzelf en daardoor hebben we weinig zicht op wat anderen doen. Binnenkort is de FSN, de Nederlandse competitie. Die kent een strenge controle en keuring en is een goede graadmeter om te zien hoe we ervoor staan. Daarna hebben we nog een paar weken tijd om verbeteringen aan te brengen voor het WK."

 

Mooie stappen gemaakt

Net als eerdere jaren heeft het studententeam een donatie ontvangen van het DELTA Fiber Fonds, om te helpen hun ambities voor dit jaar waar te maken. Het geld is besteed aan verbeteringen in het elektronische systeem en de software. "Met de bijdrage hebben we onze test set-up verbeterd waar we onze motoren, controllers en koeling kunnen testen voordat ze in de auto gaan. Door een software-update en verbeterde printplaten is die set-up zoveel beter dat we de kleinste veranderingen sneller kunnen opmerken en analyseren en gemakkelijker fouten kunnen verbeteren. Ook hebben we de controllers meer dan de helft lichter en kleiner kunnen maken. Het verbeteren van de motorcontrollers is een meerjarig project en we hebben dit jaar weer mooie stappen gemaakt. Dit project heeft ervoor gezorgd dat we, vergeleken met de concurrentie, een klein chassis hebben en de hele auto lichter en dus sneller werd. Daar zijn we erg trots op."

 

DELTA Fiber Fonds

Het DELTA Fiber Fonds ondersteunt organisaties zonder winstoogmerk die een steuntje in de rug nodig hebben. Wie hier gebruik van wil maken, kan terecht op: https://www.deltafiber.nl/samenleving/delta-fiber-fonds